WELCOME TO MY BLOG . ENJOY HERE! | Dashboard | Follow

PricelessGirl
Kebenaran Membawa Telefon Bimbit Ke Sekolah Mulai Tahun 2013
Monday, 16 July 2012 @ 06:36 | 0 Comment [s]

Pelajar akan dibenarkan untuk membawa telefon bimbit dan IT gajet ke sekolah mulai tahun depan selepas undang-undang dan peraturan-peraturan di bawah Akta Pendidikan 1996 dipinda, kata Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Dr Wee Ka Siong.

Beliau berkata hari ini bahawa apa-apa perubahan yang perlu dibuat untuk menggalakkan pendidik dan pelajar untuk menggunakan teknologi maklumat di abad ke-21. Ini selaras dengan langkah untuk melaksanakan pengajaran maya dan program pembelajaran Kementerian Pelajaran – “1Bestari” – di seluruh negara.

Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Kementerian Pelajaran, penemuan awal telah menunjukkan pandangan yang berbeza-beza dari pihak-pihak yang berkepentingan seperti pengetua, guru, ibu bapa dan pelajar.

“Apabila 1Bestari dilaksanakan, anda akan mendapat wifi percuma. Kami ingin memberikan persekitaran pembelajaran maya supaya pelajar boleh menggunakan gajet mereka untuk belajar.

“Dunia sama sekali berbeza kini. Ini adalah trend. Kita tidak boleh berhenti

Pada masa ini, pelajar tidak dibenarkan membawa telefon bimbit ke sekolah. Draf pindaan itu akan dikemukakan kepada Jabatan Peguam Negara dalam masa seminggu, dan garis panduan mengenai penggunaan peralatan elektronik di sekolah akan ditubuhkan oleh Kementerian Pelajaran.

Proses pengajaran dan pembelajaran tidak boleh terganggu. Garis panduan ini akan menggariskan bagaimana kita membenarkan dan bila kita boleh membenarkan pelajar untuk menggunakan peralatan ini, “katanya.

Beliau menambah satu lagi faktor adalah keselamatan pelajar, kerana ibu bapa ingin menggunakan telefon bimbit untuk menghubungi anak-anak mereka selepas sekolah.Older Post | Newer Post

Hallo . .Im Sally . From Malaysia . Welcome to my page . . Be nice here . . Don't be shy on my page . Because your are not alone . . This is my NewBlog . . I will make you a very special visitor . . Do Read , Do Follow . .ThankYouReaders . . . Keep blogging!
Bitch not Allow


DiaryAboutStuffSiteShout


javascript:void(0)